Rabu, 1 Ogos 2012

Bubur Oatmeal + Labu kuning + Sawi (untuk bayi berumur 7 bulan ke atas)

Kredit resepi kpd Faye Rahim.

Resepi asal aku dah modified sebab takde stok ayam hehehehe....

Bubur oatmeal + labu kuning + sawi (modified)
For 7 months old baby and above

Bwg putih 1 ulas(diketuk)
satu sudu makan olive oil
1 1/2 cwn quick cooking oatmeal
labu dipotong2 kiub kecil( dlm 1/2 cwn)
sehelai daun sawi dihiris2
air secukupnya
(no salt ye...)

Cara2:
1. Tumis bwg putih dgn olive oil
2.masukkan air,biar mendidih
3.masukkan labu , masak hingga empuk
4.masukkan sawi
5.masukkan oatmeal dan msk selama 3 minit

Siap..:)
(utk bayi 7 bulan ke atas or belum ade gigi, sila kisar/tapis/lecek dahulu)
Tips dari Faye:

Untuk memasak oat adalah mengikut oat yang anda beli
  1. Jika guna Rolled Oats, sila BLEND dahulu sedikit kemudian masukkan dan masak selama 10 minit
  2. Jika guna Quick Cooking Oats, masukkan dan masak selama 3 minit
  3. Jika guna instant oat, pastikan sayur dan labu masak, masukkan dan kemudia tutup api dan kacau.
Surprisingly, E-ein pun makan(yang tak dikisar, of course)! Suka dia, bertambah2 walaupun mula2 kena paksa.... agaknye syok mkn disuap mama...

Bubur ni,kakak E-ein punye
Bubur oatmeal utk adik, dikisar

**boleh juga ditambah sedikit EBM dlm bubur oatmeal si adik sejurus sebelum dihidangkan





Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.