Rabu, 8 Ogos 2012

Macaroni/Pasta Bolognese

Hehehe ni bukan resepi utk baby atau toddler..ini utk mama kpd toddler..tup2 2-3 hari lepas, teringin nak mkn pasta, ala2 tekak terasa Italian gitu hihihi....

Sos bolognese aku beli yang ready made, tinggal masukkan daging kisar je..nanti ade masa, nak buat spagheti or pasta bolognese for Aisy tapi tak guna sauce ready made, aku nak try buat sauce tomato sendiri nanti....

Cara penyediaan pasta:
1.Rebus air dlm periuk, bila dah mendidih, masukkan pasta(aku guna macaroni)
2.Didih selama 2-3 minit , angkat dan toskan.



Cara penyediaan sos meat bolognese:
1.Tumis olive oil bersama bwg putih 2 ulas.
2.Masukkan daging kisar ( yang dah thaw).
3.Bila daging separuh masak, masukkan sauce pasta (boleh guna yang KImball, adabi or Prego).
4,Simmer to boil(boleh letakkan hirisan tomato dlm sebijik dua)


5.Kalau rajin, boleh letak bay leaf.
6.Hidangkan panas2 pun sodap....


 Selamat mencuba resepi yang simple nih...




Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.