Rabu, 1 Ogos 2012

My lovelies , 8 months and 3 & a half years old {Milestones and such)

Masa ni tgh tgk cerita kartun Pada Zaman Dahulu(weekend di rumah MIL)...



Perkembangan si adik:
Merangkak dengan laju

Memapah dgn cekapnya
Eksyen nak try berdiri, tgh memapah, boleh dia gi lepaskan dua2 tgn
Pandai panggil org.." huh...huh...huh.."
Pandai buat muke tak puas hati kalau tak dapat ape yang dia nak
Pandai menjerit2 marah kalau tak suka sesuatu tu
Pandai tepis tangan kalau aku nak kasi ubat hadoih...

Si kakak
Vocabulary bertambah wpun masih pelat

Situasi 1:Nak tergelak aku dgn cg Fly, di suatu malam yang hening ketika dlm kereta tiba2 dia ckp

" celamat harli raya!!"

Situasi 2:
Tgh bercerita hantu dgn abah dia tiba2 dia ckp" metakutkan!" (means, menakutkan!)" hihihii

Situasi 3:
Dah boleh disuruh2 ambilkan brg mcm diaper, wet tissues, mainan adik (tapi ikut hangin/mood dia jugak)

Situasi 4:
Pandai tuang air dari jag ke dlm gelas, tapi of course lah tumpah mula2...

Situasi 5:
Pandai pujuk adik kalau time adik kena mkn ubat..kdg2over mcm cheerleading pulak..sudahnye adik dia makin ngamuk time nak mkn ubat hehehe

Situasi 6:
Pandai demand!dan dia ingat ape yang dia demand eg.kalau kita janji nak gi jalan2 esok, dia akan ingatkan kita esokjnye hihi

.....dan juga.....huhu mulai hari ni, misi simpan frozen ebm utk bekalan adik masa mama ke US...from 12 midnight tadi hingga 7 pagi ni,dah dpt kumpul 5 x 4 oz..(saja aku bekalkan yang lebih baru, sebab yang lain leh simpan dlm deep freezer, tahan 6 bulan..)..misi pengumupulan stok fresh EBM akan bermula pada 6 Ogos 2012....aku dah calculate kalau dpt simpan 8 botol x 4 oz sehari, menjelang 10 Ogos, dah ade dlm 35 - 40 botol ebm fresh yang boleh tahan hingga 15 Ogos 2012.

My calculation for fresh ebm macam ni...

Fresh ebm, tahan 5 hari dlm chiller kan..so...

Perahan 6 Ogos, boleh digunakan hingga 10 Ogos...
Perahan 7 Ogos, boleh digunakan hingga 11 Ogos
Perahan 8 Ogos, boleh digunakan hingga 12 Ogos
Perahan 9 Ogos, boleh digunakan hingga 13 Ogos
Perahan 10 Ogos, boleh digunakan hingga 14 Ogos

Jadinya, utk tarikh 15 Ogos hingga 19 Ogos(5 hari baki), Aisy kena minum frozen EBM(yang akan dithaw dan diwarmkan oleh MIL ku...)


So target aku, nak bekalkan lebih kurang 48 frozen ebm x 4 oz dan 40 fresh ebm...semoga berjaya..amin!!

6 ulasan:

Syigim berkata...

they look so alike...mmg tau sgt sisters :) comel all the situasi...should record next time, coz i pun plan nk record my son ckp pelat hihi

transformed housewife berkata...

byk betul stok EBM. Insyallah cukupla tu nanti.

dZana berkata...

kagumnya akk tgok ina.. btuah anak2 dpt menyusu yg ori punya.. awal2 dah buat persediaan sblm bjln jauh utk bertugas..tahniahhh.. bila la nk tgok si tembam kecik tu..

CatlinaFly berkata...

kak nur : tu stok april kak...yg mei dan jun dah bg anak susuan..skrg nk kumpul stok terbaru bulan ogos punye sbb nk bg yg fresh n terkini kat aisy...stok terdahulu as backup..

CatlinaFly berkata...

syigim:yes u should..klo ade video lg best kan/dia dah besar sok, tgk balik..

CatlinaFly berkata...

kak dzana : alhamdulillah dpermudahkan sehingga kini...

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.