Selasa, 4 September 2012

Travelog ke USA: 11.08.2012 Detroit, USA



Boing boing

Perjalanan dari Amsterdam ke Detroit, mengambil masa 8 jam...Tak byk yang aku sempat ambil gmbar di airport Detroit...sebab transit dlm 4 jam je , dan juga VISA check.Beratur cek visa je dah dekat sejam..pastu nak gi amik luggage lagi sebelum tggu next connecting flight ke Lansing... 

Bab cek Visa ni , jgnlah memandai nak snap2 gambar, ade jugak hp korg kena rampas nanti..... diorg akan cek passport,dokumen visa dan juga dokumen perjalanan tambahan.Macam group aku ni ade 5 org( aku, 3 dari Sabah dan 1 dari Sarawak), ade tambahan dokumen J1 iaitu dokumen program government exchange/short course international student.


Tunnel ni ade music...dgn pertunjukan cahaya...ralit pulak kitorg sepanjang jalan dlm tunnel ni(yang ada escalator utk memepercepatkan perjalanan tu..hehehe ye ke nama dia escalator)


Masa beratur ni kitorg terpisah gak dek beberapa line dan jugak ade yg lmbt sebab pi cari washroom dulu. Salah sorg dari Sabah(muslim, ade title Haji) gi cek visa dulu dan mcm2 soalan ditanya(kitorg yang lain tgk dari jauh)...mcm2 lah diinterview agaknye...rupanye pegawai imigresen tu tanya, buat ape dtg US, berapa lama plan stay sini, ape detail course bla2...pastu Haji ni tunjuk2 kat kitorg, nak bgtahu yang kami dtg satu group..syukur, lepas tu imigresen tak byk tanya dan kejap je disoalnye...yang aku perasan, kalau org belah2 Pakistan/negara muslim belah2 Asia Barat gitu , mcm lama pulak dia tny..byk sgt soklan agaknye...hmm..agaknye diorg ni serik ke 9/11 dulu tapi jgnlah label semua org Islam ni terrorist kan....sampaikan ade student dari Pakistan yang beratur kat belakang aku ckp, ni first time dia dtg utk sambung belajar dan dia bukak serban/turban dia sebab nak elak imigresen byk tanya..sempat lagi dia tny kwn aku lagi sorg " kenapa awk tak bukak tudung, sebab ade kwn2 wanita sy dari Pakistan bukak tudung time imigration check".Kawan aku jwb " tak payah bukak tudung, sebab buat ape kita nak ikutkan diorg, kena korbankan tudung pulak...it's our daily wear".Nanti aku cerita ttg pengalaman seorg doktor veterinar yang jugak peserta kursus sama dgn kami ni,ditahan di airport for a few hours, sebab nama dia Muhammad..kesian sgt dia..


Ok layan gambar escalator kat airport detroit sebelum nak masuk tunnel bermuzik tadi tuh..hehehe...gayat atau tidak, korg kena gak turun/naik escalator ni hokeh....

Jauh berjalan, luas pengalaman...:) 

2 ulasan:

Gieyana berkata...

Bestnyer Cat..mmg luas pandangan tue..:)

mummy_ayu berkata...

lama tak jengah sini..wah..raya kat over the sea la nie..
selamat hari raya cat!! maaf zahir batin!

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.