Selasa, 30 Oktober 2012

Travelog USA: 14/8/2012 - 17/08/2012


Salam...actually ku kat Langkawi dari 29 Okt - 31 Okt nih, ada meeting jabatan.So, ade la masa terluang sikit utk update story semasa gi US..(dan windu dak kecik dua org tu huhuhu)..

 

Day 3 (14 Ogos 2013) 

Pada 14 Ogos 2012, hari ketiga aku travel, my coursemate yang seMalaysia, lebih tepat lagi dari Sarawak, bgtahu yang cousin dia yang memang stay kat Lansing Michigan plan nak bwk kami ke Lake Lansing selepas kelas abis petangnya. Aku aim nak ke Lake Michigan tapi perjalanan agak jauh iaitu 2 jam pergi dan 2 jam balik.So tasik yang terdekat ialah Lake Lansing.Huhuhu tapi kalau diikutkan, rugi wooo pegi Michigan tapai tak gi visit one of the great lakes kat Michigan.Lake Michigan kalau tgk gmbr2 kat internet, dah mcm pantai sebab kita takkan nampak hujungnya siap ada sand dunes lagi...huaaa......tak dapat pegi!!!kekangan masa tak mengizinkan sebab jadual yang padat..dan juga organizer tak buat waktu khas utk lawatan santai.Yang ada lawatan belajar ke kilang2 tenusu huhuhu...my advise buat fellow travellers yang ke overseas utk jangkawaktu yang singkat iaitu utk berkursus, better gi awal 2-3 hari atau stay lambat 2-3 hari kalau nak jalan2.Heee...tapi aku gi time raya, mestilah nak balik cepat kan hehehehe... 

 

Utk info, Michigan juga dikenali sebagai state of the Great Lakes.Nama negeri nya sendiri iaitu Michigan berasal dari French translation kepada perkataan Ojibwa iaitu Mishigamaa yang bermaksud air yang banyak ataupun tasik-tasik(aku rujuk wikipedia). Jom tgk peta Michigan dan 5 tasik -tasik terbesar di Michigan,iaitu Lake Arie, Lake Michigan, Lake Superior dan Lake Ontario.Tasik Huron pula agak unik kerana separuh berada di Michigan dan separuh lagi di Canada.

 

 Peta tasik-tasik utama di Michigan dan Canada

 Salah satu sand dunes di Lake Michigan, sebab tu aku nak pegi tapi tak dapat pegi..unik kan..mcm pasir pantai dan laut dah rupanya..image dari Google


Ok jom cite tentang tasik yang aku pegi iaitu Lake Lansing, tasik yang agak kecil tapi merupakan satu tempat piknik yang popular di Lansing.

Di bawah info tentang Lake Lansing...from Wikipedia

"Lake Lansing is a 485-acre (2.0 km2) lake in Haslett, Michigan just a few miles northeast of the state's capital city of Lansing.

Lake Lansing was originally known as Pine Lake, and was a highly popular recreation site in the early 1900s. The name was changed to Lake Lansing in 1927. The lake soon began to decline in recreational popularity, and was neglected for many decades until it was dredged in 1978, restoring the health of the lake. About 280 homes now surround the lake. Two sailing clubs also have property on the lake. In addition there are two public parks( Lake Lansing -South Park and Lake Lansing-NorthPark) that are popular for picnic, boating and trail walk."

 

Kawasan tasik Lansing juga merupakan kawasan perumahan yang popular dan cantik-cantik.Ada lebih kurang 280 buah rumah di sekitar tasik ini mengikut pakcik Wikipedia...Ok jom tgk gambar2 from my lenses....

posing dulu hik hik


green , breezy..musim summer mmg camni..mcm cuaca kita sikit tapi mostly suhu 20-24 darjah celcius.Kalau malam boleh cecah 10 darjah celcius, aku selalu guna heater kat bilik hotel
my partners in crime hik hik...belakang :kak Malati, our host,tgh: Farah,pegawai dari Sabah & Clara, dari Sarawak

nak amik gmbr tupai tapi tupai jauh atas dahan hihih

mak2 dara bila keluar sekali sekala
boat pier

kucelup tgn ke dlm air Lake Lansing hahaha

ape nama tumbuhan ni ye? lumut? rumpai?algae?
yang tukang kayuh boat kak Malati & Clara.Aku & farah menumpang je hahaha
best guling2 sini, rumput nye lembut


biru airnya..wpun kecik je tasik ni

 

Masa aku ke sana, tgh musim summer (Julai - September)....Later aku post gmbr2 rumah sekitar Lake Lansing yea.. oh ya skrg musim autumn di Michigan...teringin nak gi sana lagi...di bwh ni a few photos from my friends di sana..

From Fatimatuzzara..student MSU ,subhanallah,cantik sgt..



 Photos from Kak Malati FB, sepupu Clara, my colleague from Sarawak...cantik kan?

  Bila lah ada rezeki nak bwk famili jalan2 sana pula ye..:)

 Day 4-Day 5 ( 15/08/2012 dan 16/08/2012) 

Classes, lawatan dan jalan2. ...Green Meadow Farm, Livonia, Michigan & Detroit aka motor city.

Duh...patutlah Dr Nanda bawa kami gi tengok2 kereta.Bila balik baru aku teringat, Detroit kan motor city hahahaha....berangan lagi time jalan...teringat anak2 n encik hubby...hari2 skype..huhu ... 

Kucing Livonia
Heifers/lembu dara.Ni baru salah satu section dalam ladang ni...
anak kepada mak kucing tadi..takut orang.
At Detroit City Centre(?) lupa dah nama hehehehe

Elena dan Danielle yang rajin melayan aku amik gambar

agak2 timbang kati berapa rm nih?
trying miniature mode.


Detroit city sky scrapers





Pekan Elsie...a quiet and small town, dalam perjalanan ke Detroit.Aduh malas dah nak susun, asyik lari susunan je huhu
 Day 5 ( dinner at Dr Karim's ) - 16 Ogos
Seperti dilihat..makan, makan and makan...(waktu malam je yeh...kan ke bulan puasa tu..hehehe)
Ini adalah muka orang yang gembira jumpa nasik hahahaha..nasik beriyani hokeh
me & Clara


tuan rumah, Dr Karim & wife...

lepas main course, dessert aiskrim & brownies pulak..giler sejuk.Aku duk kat dapur.makan tak berenti hehehe
Day 6( Dinner kat rumah Kak Malati-Clara's cousin) - 17 Ogos

sunset - rumah Kak Malati dalam/depan ladang jagung
ada lemang you.....:)




tuan rumah ( tgh -Kak Malati dan kiri - husband kak Malati).

i brought over a packet of baklava, beli depan my apartmen.Balik Malaysia, tak jumpa lak baklava..kat kluang takde kot huhu...

3 ulasan:

transformed housewife berkata...

subhanallah. mmg cantik.

kak ina kl berkata...

salam ziarah

untung dpt gi jejalan free..pemandangan pun cantik

apa kes dgn pengasuh anak kamu..ceritalah

Gieyana berkata...

Lama x singgah sini cat..or uols jrg update..x psn...:-)

Bestnyer...cantik sume view especially picca autumn dr ur friend tue...:-)

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.