Khamis, 31 Januari 2013

Aisy 's Eczematous journey

Dah bw jumpa 2-3 org doktor.Semua ckp kurap termasuk sorang dr pakar ni.Kdg2 geram jugak dgn doktor2 ni.Kalau kita x mintak spesifik test takdenye diorg nk buat.Dan...aku tobat tak  gi dah satu klinik pakar..boleh pulak instead dia bg suggestion cara penjagaan kulit ke, cara nak buat rawatan ke, doktor ni boleh bebelkan aku " anak awk ni dua2 eczema, dua2 ada masalah kulit, ini masalah genetik u dan hubby nih "..amboih...ko sape, abis genetik tu siapa yang cipta? Allah kan...siapa lah diri mu itu wahai doktor kalau nak blame genetik.Selagi tak buat immunologi test, jgn ckp byk lah wahai puan doktor ye...u was talking based on looking at my dotter' skin only..wood's lamp test pun tak buat..kalau betul just kurap, patutnya dia boleh provide test guna wood's lamp tu.Tentang immunology test, aku memang nak buat..tapi tgh riki2 lab mana yang boleh buat di Kluang ni..buat di lab lebih cepat dan lebih murah dari melalui doktor..doktor akan charge consultancy lagik...

Hasil pembacaan aku thru books and google, kuat hati aku rasa Aisy ni samada kena ringworm(sejenis fungal infection) atau yeast infection.Kalau yeast infection, aku dan Aisy kena berhenti makan roti(dlm roti ade yeast).Mslhnya skrg Aisy on food strikes so dia tak brp nk mkn nasi, dia suka roti....(dan sgt byk menyusu - 10 botol x 4 oz sehari, semput aku nak kejar hasilkan ebm yg mncukupi dek stok merudum skrg, tp aku xnk five up, aku nk fully bf dia selama 2 tahun..ini janji mama).

Bila gi klinik phm2 jela confirm diorg bg steroid cream.Aku pki sikit2 je then aku stop dan beralih pd Moogoo products dan Buds.Later aku story la psl 2 produk organik dan natural serta bebas steroid ni..plus aku rasa Aisy is on topical steroid withdrawal..yg mana aku mmg ade guna krim steroid sjak dia umur 1-8 bulan...

ok..jom tgk progress mslh kulit Aisy...whereas, E-ein show eczema by 1 months old tapi Aisy ade problem ni by 10 months old...aku rasa, breastfeeding byk membantu dlm penghasilan imuniti badan yg baik...inspirasi bf aku adalah kedua2 anak aku...eventho E-ein bf hingga 5 bulan shj, tp pengalaman dgn E-ein byk membantu dlm jouney bf kali ni...

oktober 2012-on steroid cream micosten H

november 2012- stop steroid, restart moogoo milk wash, irritable skin balm &msm cream

4.12.12- dah kering sikit, nampak mula berparut
9.12.12 - parut makin besar pulak, parutnya mcm timbul
12.12.12 - parut dah rata tapi masih ada

23.12.12 - on elomet based on recommendation cousin....:( but me not likey the steroid..tak baik jugak....lepas 4-5 hari tukar moogoo semula

28.12.12-back on moogoo ,tapi mandian guna bud's organic

2.1.13 .... refer pakar, pakar yang 'bagus' tu bg steroid (duh)..travocort

5.1.2013 - 3 days post travocort.Aisy memang tak menggaru pun.Stop travocort, sapu minyak gamat kat luka...pastu luka dah kering, guna moogoo semula..mind you, steroid menipiskan kulit, like what it did to my dotter's skin nih

13.1.13 ...alhamdulillah dah nampak kurang...

trust ur mother's instinct yea...i trust moogoo sebab my gut instinct says moogoo is organic, natural so it should be good!Cuma ambil masa yang lama utk sembuh..pada saat entri ni ditulis, Aisy belum sembuh sepenuhnya..again, BF byk membantu...kalau bg fm tak tau lah camna...fm kan susu lembu..mcm E-ein dulu ekan cow'w milk allergy pada usia sebulan( aku jahil ilmu bf dulu...ilmu cetek...skrg byk membaca buku dan online, join support group bf..mmg byk2 membantu...)

Hasil perbincangan dgn kawan2 yang anak mereka juga eczema(malah lagi severe dari Aisy) dan juga beberapa pembacaan, eczema ni is for life..what we can do is control dan prevent je tapi tak boleh stop terus selagi ada pendedahan kepada allergen seperti yis,habuk, bulu kucing, bulu karpet, makanan mcm seafood, susu lembu(lactose),telur ayam etc...aku masih belum dpt diagnose final, Aisy ni sakit apa sebenarnya, tapi for the safe side, aku anggap ringworm + inflammation + eczema.Am going to do immunology test utk determine betul ke eczema dan eczema jenis apa? Cost about RM350 ++.Need to study more....Umur sesuai buat test ni ialah 1 tahun 6 bulan.....




4 ulasan:

Kuazue Mohd berkata...

cercuba cari minyak habbatussawda..amik sikit n sapu kerap kali..klu bf..minum sesudu teh pagi n mlm..ib shaa allah leh bykkan susu ibu n tmbh imunisasi dlm susu..jom berikhtiar guna kaedah sunnah rasullullah..member yg ada ezema cuba..alhamdulillah kurang ezema nyer...give it a try dear..

syawalsimpsons berkata...

wahhh umah baru ye kakak....

CatlinaFly berkata...

kuazue: skrg my baby minum jus tuk guru ;) dia pun dha setahun lebih..ade kurma dan habattusauda jugak..actually eczema ni selain jaga pemakanan, kena jaga persekitaran jugak

CatlinaFly berkata...

suraya simpson: erk...mane tau? akak tak post lagi pun hahahaha

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.