Khamis, 7 Februari 2013

Power Pumping

Ini ke power pumping?


Eh bukan..yang aku nak story,tentang power pumping dalam menyusukan anak..:) cara wajib untuk menambahkan atau memaintainkan milk supply :)

**kredit : nota dari KIM(Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan)

Apa itu Power Pumping?
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan bekalan susu ibu.
Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?
Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.
Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?
MOmies jgn ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin.

Iklan sat...

sekarang aku guna pam ni...Spectra 3 rehat dulu..nak pi hantar servis..:) berminat? ringan dan kecik giler breast pump ni..motor dia yang bulat tu fit kat tapak tgn jek..and 2 way (electric & battery (3 x 2A batteries-not included)


Autumnz Marvel
Warranty 6 months

Market price RM359.00
My price RM329.00
Pos add RM9.00

Special utk follower blog Catlinaflybaby!Free postage sehingga 28 February 2013!Boleh pm Maiza Catlina atau email drmaizatul@yahoo.com :) say u see this from my blog! :)

*kalau nak set beg pump, cooler beg & ice pack pun ado...

FB: Catwalk Moms N Bebe Shop.. suke2 je bisnes online selain KedaiGambar Kami :)

Tiada ulasan:

REMINDER

This blog is a personal blog and solely based from my personal life & expression. If you do not like what you see @ read, you are free to leave this blog.